De geschiedenis van Motorcross sport

Na de Tweede Wereldoorlog werd er veel off-road gereden met de oude legermotoren, niet lang daarna groeide dit uit tot een volwaardige sport. Met het ontstaan van de sport werden er door verschillende bedrijven speciale motorfietsen gemaakt voor het off-road rijden.

Van Honda tot Suzuki voor het off-road rijden zijn er vele motorfietsen en quads gemaakt. Variërend in gewicht en klasse vindt zowel de ervaren als beginnende motorcrosser een passend voertuig.

Verschil tussen dirt bikes en quads

Een quad of een ATV, is in vergelijking met een dirt bike, veel makkelijker te besturen, maar weegt veel meer. Gezien de ATV wat breder is dan de dirt bike is het moeilijker om op smalle paden te rijden, maar wel makkelijker op gebergten mee op te rijden.

De crossmotor is als het gaat om de verkoop en onderhoudsprijs veel goedkoper dan de ATV, daarnaast kun je hem ook beter vervoeren. Dus geen onnodige bijkomende kosten.

Het belangrijkste is, is dat je zowel met de quad als de crossmotor lekker op een circuit kan dollen.

Of je nou kiest voor een quad of een dirt bike, het is erg belangrijk dat je altijd een valhelm op hebt. Op deze manier kun je veel ergere ongelukken voorkomen tijdens een val.

Ook de vrouw

Vrouwen zijn ook zigzaggend te bewonderen tijdens de crosswedstrijden op het circuit. Dit eigenlijk al vanaf 1974 toen de eerste vrouwelijke motorcrosswedstrijd gehouden werd.

Een van deze vrouwen is de welbekende Ashley Fiolek, die doof is geboren, maar verschrikkelijk veel talent heeft op een motorcross. Het is haar gelukt om vier jaar lang de WMX-kampioenschapstitel voor zichzelf te houden.

In 1974 werd speciaal voor vrouwen het ‘Powder Puff’ evenement georganiseerd. Hier konden de vrouwen gedurende de dag heen mee doen aan de verschillende races, tot er aan het eind van de avond een overbleef die bekroond werd tot kampioen.

Het evenement onderging een naamsverandering in 1975, waar na het bekend stond als Women’s Motocross Nationals.

Na de eerste Women’s Supercross Championship, werd de Women’s Motocross League (WML) opgericht, ze maakten het zorgden ervoor dat ook vrouwen konden deelnemen in AMA Pro Motocross Championship, waar mannen aan mee deden.

Motorcross

Belangrijk voor motorcross

• Verschillende merken
  • Verschil tussen een quad en dirtbike
  • Altijd helm op hebben

Hij is ontstaan kort na de oorlog, toen de mensen met de oude legermotoren aan het racen waren. Hoewel het ontstaan van deze sport als somber gezien kan worden, brengt het wel veel gezelligheid met zich mee. Daarnaast discrimineert deze sport niet.