Belgische Motorrijdersbond

De Belgische Motorrijdersbond bestaat intussen al 107 jaar. In 2012 vierde de bond zijn 100-jarig bestaan. In verband hiermee werden er veel activiteiten georganiseerd. Het hoogtepunt van al deze activiteiten was het gala evenement welke in kader van de Motorcross der Naties in Lommel werd georganiseerd. Daarnaast werd ook het boek ‘ 100 jaar Motorrijden in België’ uitgegeven.

Motorcross sport in België

De Belgen zijn er vanaf het ontstaan van de motorsport. In 1934 werd net buiten Brussel werd de eerste motorcross wedstrijd gehouden. De eerste motorcross race, race Zoete Waters-Oud-Heverlee, betekende het begin van de betrokkenheid van de Belgen in de motorcross sport.

De eerste motorcross wereldkampioen is ook afkomstig uit België, Victor Leloup. Het behalen van zijn kampioenschap as het startpunt van de dominantie van de Belgen in de motorcrosssport.

De meeste winnaars komen tot de dag van vandaag uit België, zij weten wel in alle klassen top prestaties neer te zetten. In totaal behaalde België 15 wereldkampioenen, 56 wereldtitels en 133 medailles. Op de verschillende nieuwspagina’s vindt je bewijs over de prestaties van de Belgen in de motorcross wereld.

De Belgische overheid begon in de jaren 70 de beperkingen van de vergunningen voor de motorcrossbanen te verscherpen. Dit zorgde ervoor dat veel banen gesloten werden. In het jaar 2000, waren er slecht zes permanente sporen over. Uiteindelijk werden deze besluiten terug gebracht en werd er vanuit de overheid weer volop geïnvesteerd in de circuits. Tegen de wil van milieuactivisten, werd er door het sportministerie een investering gedaan in enkele nieuwe wegen in het land.

Kindvriendelijk

Ook de Belgische kinderen weten top prestaties neer te zetten in de sport. Van jongs af aan zijn te bewonderen op de verschillende circuits. De meeste kinderen beginnen met karts en stappen langzaam over naar de dirtbikes. Er zijn daarnaast ook verschillende motorcross stichtingen die zich inzetten in het begeleiden van deze kleine motorcross fanatieken. Speciaal voor hen zijn er competities ontwikkeld, waar zij samen met elkaar strijden voor het kampioenschap.

Motorcross is een goede sport voor kinderen, omdat het hen helpt bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. Ze leren doorzettingsvermogen, discipline en vriendjes maken.

De motorsport

Motorcross ontstond na de Tweede Wereldoorlog, toen men op de oude motorvoertuigen aan het racen was. België is er al vanaf het begin bij. En wist de sport al vanaf het begin te domineren.

Motorsport is een van de weinige sporten met veel variatie. Daarnaast zijn de wedstrijden spannend om mee te maken. Om zelf zo een wedstrijd mee te maken moet je de activiteiten kalender in de gaten houden. En als je zelf wilt mee doen, sluit je dan aan bij de Vlaamse of Waalse afdeling. Je zult er zeker geen spijt van hebben!