Jongste motorcross rijder

Tanya Muzinda is het oudste kind in haar familie en het eerste meisje in haar familie dat naar school ging. Toen was het voor de familie al duidelijk dat Tanya barrières zou breken. Van jongs af aan toonde zij interesse in de motorsport. Haar vader had ook veel passie voor de sport, dus ze zag hem vaak op motorfietsen rond rijden. Dit wakkerde de interesse voor de sport bij Tanya.

Na veel te hebben opgeofferd lukte het haar vader om een skelter voor zijn dochter te kopen. Toen maakte zij officieel kennis met het Donnybrook Motorsport-park, waar ze dagelijks kon oefenen met haar skelter. Dit park heeft 3 motorcrossbanen. Op deze banen maakte zij kennis met de motorcross sport.

Tanya ruilde haar vier wielen in voor twee en werd op 6-jarige leeftijd de eerste vrouwelijke Zimbabwaanse motorcrosskampioen. Met haar kampioenschap wist zij geschiedenis te schrijven. De vader van Tanya zag dat zijn dochter potentie en liefde voor de sport had. Op eigen initiatief maakte hij contact met de motorcrosslegende Stefy Bau, die hij vroeg om zijn dochter te begeleiden.

Hier twijfelde Stefy niet over en reisde in 2013 naar Zimbabwe, waar zij Tanya twee weken lang getraind heeft. Na deze training won Tanya haar tweede overall in de veeleisende competitieve divisie van de 65B-klasse.

Ook Jeffrey Herlings steekt met zijn leeftijd en prestatie uit binnen de sport. In 2002 werd hij kampioen in de jeugdklasse. Echter brak hij pas in 2008 door, toen hij Nederlands-, Europees- en wereldkampioen werd in de 85cc-klasse. Twee jaar later wist hij opnieuw de kampioen titel te behalen, deze keer in de MX2-klasse, tijdens de Grand Prix in Bulgarije. Niet lang na deze overwinning werd hij uitgeroepen tot de jongste Grand Prix-winnaar ooit, nadat hij in Valkenswaarden beide wedstrijden won in Nederland.

Oudste motorcross rijder

Op 88-jarige leeftijd zag Dave Scott nog kans om deel te nemen aan motorcross-wedstrijden. In de motorcross sportwereld wordt iemand van 29 jaar als een veteraan gezien – en iemand van 88, dus als een racende fossiel. Scott doet zich niet onder voor de jonge jongens. Hij komt namelijk uit een familie die veel met motorfietsen omging. Vanzelfsprekend ook dat toen hij begon met racen; hij de meeste kneepjes al onder de knie had.

Sport voor iedereen

Motorcross is echt een sport voor iedereen. Het enige dat hier een rol speelt, is het type voertuig waarmee je gaat rijden en de klasse waarin je zal uitkomen. Kinderen kunnen ook mee doen aan deze sport.

Het maakt eigenlijk ook niet uit hoe oud je bent, zodra je maar genoeg energie hebt, en een dirtbike of quad en ervaring hebt, mag je lekker gaan dollen op een circuit bij jou in de buurt.